Ilvesneuvonta – ilveksen käyttäytymisen suunnasta

Jo 18 -vuotta neuvontaa ja vinkkejä tilanteisiin, missä ilves on osallisena

Neuvonta pohjaa mm. ”Ilves muuttuneessa ympäristössä ja tilassa” tutkielma-aineistoon, joka on kertynyt vuodesta 1994 lähtien, maastosta sekä koetilanteiden tuomasta näytöstä.


Ilvesneuvonta toimii päivittäin klo 9.00-21.00 

P. 041 313 0525

Laita tekstiviesti jos olen soittohetkellä estynyt vastaamaan, niin soitan sinulle takaisin!

HUOM! Ilveskeskus katsoo kaikkia ilvekseen liittyviä tapahtumia sekä tilanteita, ilveksen silmin, sen käyttäytymisen suunnasta katsoen, ottamatta kantaa tapahtuminen kulkuun, puolesta tai vastaan!


Neuvonnasta vastaava

Neuvontapalvelusta vastaa Jussi Ristonmaa. Jussin kokemus ilveksen käyttäytymisestä pohjaa 14 vuoden talvisiin maastoseurantoihin eri puolella suomea, laajoihin käyttäytymiskokeisiin, stressin vaikutuksesta ilveksen käyttäytymiseen, loukkaantuneiden ilvesten pelastamiseen, ilveksen ja saaliseläinten vuorovaikutuksen seurantaan, ilveksen ja pienempien petoeläinten vuorovaikutukseen seurantaan, ilves ja ihminen – sosiaalisesta lähstymiskulmaan, media sisältöjen luomaan ilveskuvaan ja paljon muuhun kiinnostavaan. Jussi on myös vastannut Ilveskeskuksen toiminnasta lähes kolme vuosikymmentä, kehittänyt 18 vuotta toiminutta Ilvesneuvonta -palvelua sekä käy läpi vuosittain 800-900 ilveshavaintoa sekä tapahtumaa ja liikkuu edelleen maastossa tekemässä perusseurantaa, ym., ilvekseen liittyen.

Kaikkiin kysymyksiin tai tilanteisiin vastausta / ratkaisua neuvontapalvelun kautta en kuitenkaan voi luvata, sillä villieläimen, pitkälti vaistoihin perustuvan käyttäytymisen täydellinen ymmärtäminen on mahdottomuus. Lähes joka päivä opin kuitenkin jotain uutta ilveksen käyttäytymiseen liittyen ja näin Ilveskeskus voi paremmin auttaa palvelun kautta, ilvekseen liittyvissä tilanteissa ja/tai kysymyksissä. Neuvontapalvelun toiminta alkoi vuonna 2006. Vuosittain neuvontakontakteja on vaihtelevasti 40-55 tapauksen välillä. Vuoden 2023 lopulla, neuvontapalvelu on vastannut yli 600 puheluun, joiden pituus yhteensä on yli 550h.

Jos soittoosi ei jostain syystä vastata, soita myöhemmin uudelleen ja/tai laita tekstiviesti Ilveskeskuksen numeroon, niin soitan sinulle takaisin, heti kun vapaudun.