
Ilveksen käyttäytymistä vuodesta 1994 alkaen
”Ilves muuttuneessa ympäristössä” esitelmässä avaan lähes kolmen vuosikymmen aikana tulleita huomioita ilveksen käyttäytymisestä, laajan koesarjan, yksilö- ja ryhmäseurannan sekä luontaisen elinympäristön havainnoista ja näytöistä. Esitelmä pohjaa ”Ilves muuttuneessa ympäristössä ja tilassa” aineistoon, jossa tarkastelen ilveksen käyttäytymistä, sen kokemaan stressiä sekä stressin vaikutusta käyttäytymiseen, eri konteksteissa.
Esitelmät pitää Ilvesten jäljillä vuodesta 1994 kulkenut ja itsensä ”ilvestyölle” 100% antanut Jussi Ristonmaa. Jussin kokemus ilveksen käyttäytymisestä pohjaa 14 vuoden talvisiin maastoseurantoihin eri puolella suomea, laajoihin käyttäytymiskokeisiin, stressin vaikutuksesta ilveksen käyttäytymiseen, useiden loukkaantuneiden ilvesten pelastamiseen, ilveksen ja saaliseläinten symbioosin seuraamiseen maastossa, ilveksen ja pienempien petoeläinten vuorovaikutuksen seurantaan, ilveksen ja ihmisen – sosiaaliseen lähstymiskulmaan sekä media sisältöjen luomaan ilveskuvaan ja paljon muuhun kiinnostavaan. Jussi on myös vastannut Ilveskeskuksen toiminnasta lähes kolme vuosikymmentä, kehittänyt yli 16 vuotta toiminutta Ilvesneuvonta -palvelua, josta vastataan vuosittain kymmeniin tiedusteluihin, käy vuosittain läpi useita satoja ilveshavaintoa sekä tapahtumia, jotka ilmoitetaan Ilveskeskuksen havaintokeräykseen. Lisäksi metsä kutsuu Jussia tekemään edelleen myös, ns. perusseurantaa ilvekseen liittyen. Esitelmiä ilveskissoista ja niiden käyttäytymisestä, Jussi on vuodesta 1995 lähtien pitänyt yli 2 000 esitystä. Ja matka jatkuu…

Esitelmän osa-alueita:
- Ilves Suomessa
- Mikä väri – sininen – punainen – keltainen, vai joku muu?
- Persoonallinen yksilö – temperamentin varjossa
- Mitkä muuttujat muokkaavat valintoja ilveksellä?
- Yksilöiden välinen viestintä. Häntä, silmät, äänet, mitä muuta?
- Onko ilveksellä yhteisöhierargia?
- Mistä lajeista ilveksen ruokalista rakentuu?
- Feromonia lajitovereille ja muille – miksi?
- Vaistojen sytyttämää reagointia vai oppimista? Entä sopeutuma – onko sillä sijansa ilveksen käyttäytymisessä?
- Pohdiskelen esitelmässä myös ilveksen ja ihmisen välistä vuorovaikutusta, asutuksen lähettyville tulleiden ilvesten näkökulmasta
- Stressitekijät, ilveksen käyttäytymisen muuttujana
- Elinpiirin haasteet ja ravintoresurssin riittävyys
- Kissan ja ilveksen symbioosi – entä muut kotieläimet?
- Ihmisen ja ilveksen symbioosi – ihmisenä ilvesyhteisön jäsenenä
Nämä ja paljon muuta kuvien ja videoklippien sekä ääniviestinnän kautta (jos tilassa av-laitteet), ulkona A3 laminaattikuvat. Ilveksen jäljillä vietämme aikaa sopimuksen mukaan 45-90min. ”Ilves muuttuneessa ympäristössä” esitys ei sisällä tiukkaa kalvosulkeista eikä kuivaa jargonia. Eteenpäin ilveksen käyttäytymisessä ja elämässä mennään ymmärrettävillä käsitteillä, kevyesti.
Esitys sopii mehtästä – urbaaniin ympäristöön
Esitelmä sopii festareille, nuotiotulille, tapahtumiin, messuille, kissanristiäisiin ja sinne missä ilveksen käyttäytyminen ja elämä kiinnostaa.
Matkakulut Jyväskylästä julkisilla + vapaaehtoinen lahjoitus, Ilves 30v. – Yhdessä ilvesten kanssa, keräykseen
Lisätiedot ja esitelmä pyynnöt: 041 313 0525 – Ilveskeskus, Jussi Ristonmaa
