Ilves muuttuneessa ympäristössä -esitelmä

”Ilves muuttuneessa ympäristössä” esitelmässä avaan kolmen vuosikymmenen aikana saatua näyttöä ilveksen käyttäytymisestä. Esitys pohjaa laajan koesarjan, yksilö- ja ryhmäseurannan sekä luontaisen elinympäristön havaintoihin ja aineistoon. Esitelmä seuraa myös ”Ilves muuttuneessa ympäristössä ja tilassa” tutkielman aineistoa, jossa tarkastelen ilveksen käyttäytymisen lisäksi, ilveksen kokemaan stressiä sekä stressin vaikutusta käyttäytymiseen, suhteessa eri muuttujiin.

Esitelmät pitää Ilvesten jäljillä vuodesta 1994 kulkenut ja itsensä ”ilvestyölle” 100% antanut Jussi Ristonmaa. Jussin kokemus ilveksen käyttäytymisestä pohjaa 14 vuoden talvisiin maastoseurantoihin eri puolella suomea, yksilö-, ja ryhmäseurantoihin, laajoihin käyttäytymiskokeisiin (väri, haju, ärsyke, peili), stressin vaikutuksesta ilveksen käyttäytymiseen, useiden loukkaantuneiden ilvesten pelastamiseen, ilveksen ja saaliseläinten (jänis, rusakko, vh-kauriin, ja metsäkauriin) symbioosin seuraamiseen maastossa, ilveksen ja pienempien petoeläinten (kettu, supikoira) vuorovaikutuksen seurantaan, ilveksen ja ihmisen – sosiaaliseen lähstymiskulmaan sekä media sisältöjen luomaan ilveskuvaan ja paljon muuhun kiinnostavaan.

Jussi on myös vastannut Ilveskeskuksen toiminnasta kolme vuosikymmentä, kehittänyt yli 16 vuotta toiminutta Ilvesneuvonta -palvelua, josta vastataan vuosittain kymmeniin (yht. yli 600 tapausta) tiedusteluihin, käy vuosittain läpi useita satoja (650-800) ilveshavaintoja sekä tapahtumia, jotka ilmoitetaan Ilveskeskuksen havaintokeräykseen. Lisäksi metsä kutsuu Jussia tekemään edelleen myös, ns. perusseurantaa ilvekseen liittyen. Esitelmiä ilveksen käyttäytymisestä Jussi on vuodesta 1995 lähtien pitänyt kouluissa, tapahtumissa, messuilla ja yksityistilaisuuksissa jo yli 1500 kertaa.

Flehmen reaktio (ylähuuli noussut), jolla on yhteys Jacobsonin elimeen ja hajujen tunnistamiseen

Esitelmän osa-alueita:

 • Ilves Suomessa
 • Mikä väri – sininen – punainen – keltainen, vai joku muu?
 • Persoonallinen yksilö – temperamentin varjossa
 • Mitkä muuttujat muokkaavat valintoja ilveksellä?
 • Yksilöiden välinen viestintä. Häntä, silmät, äänet, mitä muuta?
 • Onko ilveksellä yhteisöhierargia?
 • Mistä lajeista ilveksen ruokalista rakentuu?
 • Feromonia lajitovereille ja muille – miksi?
 • Vaistojen sytyttämää reagointia vai oppimista? Entä sopeutuma – onko sillä sijansa ilveksen käyttäytymisessä?
 • Pohdiskelen esitelmässä myös ilveksen ja ihmisen välistä vuorovaikutusta, asutuksen lähettyville tulleiden ilvesten näkökulmasta
 • Stressitekijät, ilveksen käyttäytymisen muuttujana
 • Elinpiirin haasteet ja ravintoresurssin riittävyys
 • Kissan ja ilveksen symbioosi – entä muut kotieläimet?
 • Ihmisen ja ilveksen symbioosi – ihmisenä ilvesyhteisön jäsenenä

Nämä ja paljon muuta kuvien ja videoklippien sekä ääniviestinnän kautta (jos tilassa av-laitteet), ulkona A3 laminaattikuvat. Ilveksen jäljillä vietämme aikaa sopimuksen mukaan 45-90min. ”Ilves muuttuneessa ympäristössä” esitys ei sisällä tiukkaa kalvosulkeista eikä kuivaa jargonia. Eteenpäin ilveksen käyttäytymisessä ja elämässä mennään ymmärrettävillä käsitteillä, kevyesti.

Esitys sopii mehtästä – urbaaniin ympäristöön

Esitelmä sopii festareille, nuotiotulille, tapahtumiin, messuille, kissanristiäisiin ja sinne missä ilveksen käyttäytyminen ja elämä kiinnostaa.

Matkakulut Jyväskylästä julkisilla + vapaaehtoinen lahjoitus, Ilves 30v. – Yhdessä ilvesten kanssa, keräykseen

Lisätiedot ja esitelmä pyynnöt: 041 313 0525 – Ilveskeskus, Jussi Ristonmaa