Ilveshavainto

Ilves voi jättää liikkuessaan monenlaisia jälkiä ja merkkejä maastoon. Talvi jolloin lumelle jää tassunjälkiä, on helpoin tapa tehdä havainto alueella liikkuneesta ilveksestä. Kesällä ilveksen jäljen näkeminen maastossa on harvinaisempaa, mutta joskus onnekas kulkija voi havaita jäljen kosteassa maaperässä tai muussa sopivassa paikassa johon jälki on taltioitunut.

Ilveksen jäljen voi tunnistaa mm. kahden keskimmäisen varpaan keskinäisestä epäsymmetrisyydestä, jolloin meidän keskisormea (kämmenselän puolelta katsottuna) vastaava varvasantura on hieman edempänä kuin viereinen antura. Tästä eroavaisuudesta voi myös päätellä kummanko puolen (oik-vas) tassunjäljestä on kyse. Kissaeläimenä ilves voi myös levittää varpaitaan, jolloin epäsymmetrisyyden havaitseminen saattaa olla hieman hankalaa. Varpaiden levittyessä jäljen koko muuttuu myös selvästi suuremmaksi. Lisäksi ilveksen jälki poikkeaa koiraeläimen jäljestä sen pyöreytensä vuoksi. Koiraeläimen jälki muistuttaa hieman päärynää, ollen edestä kapea sekä leviten taaksepäin keskianturan suuntaan. Koiraeläimen jäljessä keskimmäiset varpaat ovat myös toisiinsa nähden symmetrisesti sijoittuneet. Ilveksen jäljessä ei myöskään aina näy kynnen jättämiä viiltoja varvasanturoiden etupuolella, kuten koiraeläimen jäljessä lähes poikkeuksetta aina näkyy. Ilveksen tassun keski-antura poikkeaa myös muodoltaan koiraeläimen vastaavasta anturasta. Tämä keskianturoiden eroavaisuuden havaitseminen lumijäljestä on kuitenkin usein vaikeaa, koska harvoin jälki jää lumeen niin selkeärajaisesti, että eron voisi havaita. Ilves liikkuu usein käyntiä astuen takatassulla etutassun jättämään jälkeen, tällöin jäljen koko ja muoto voi muuttua erilaiseksi. Kooltaan aikuisen ilveksen jälki (kuvassa alla) on noin 8×8 – 9×9 ja askelväli käynnissä 75-95cm.

On hyvä myös tiedostaa, että naaraan ja uroksen jäljissä on kokoeroa joten vaihtelua jälkien koossa voi olla. Lisäksi sääolosuhteet ja lumen koostumus voivat tehdä jäljestä suuremman ja erilaisen, kun mitä se todellisuudessa on. Joskus onkin hyvä seurata jälkijotosta hieman pidempää, jotta voi varmistua mikä eläin jäljen on jättänyt.


Ilmoita havainto!

Nähdessäsi jälkiä tai jotain muuta ilvekseen liittyvää voit ilmoittaa siitä ilveskeskukseen niin halutessasi. Ilmoitettuja havaintoja ei jaeta kolmannelle osapuolelle eikä niitä käytetä ilvesmetsästyksen perusteena. Jos ilves liikkuu aitovierillä, katso ilveskeskus.fi/ilvesneuvontapalvelu.

Havainnot voi ilmoittaa soittamalla Ilveskeskukseen 0440 883 233 tai lähettämällä sähköpostia ilvestutkimus(at)gmail.com

Havaintoja voi soittamalla ilmoittaa päivittäin klo 9.00 – 21.00

Huom!

Ilveskeskus ei kerää eikä talleta havainnon ilmoittajan puhelinnumeroa, sähköpostia tai muita tietoja rekisteriin. Sähköpostilla tai tekstiviestillä ilmoitettuun havaintoon lähetetään yksi kuittausviesti, havaintoilmoituksen vastaanottamisesta.