Ilves liitteestä 4 – liitteeseen 5?

Ilveksen metsästys helpottuisi liitemuutoksen myötä

Liitemuutosta haetaan

Vuoden (2024) alussa keskustelu ilveksen liitemuutoksesta ponnahti uudelleen esiin, suden ja karhun liitemuutoksen rinnalle. Keskustelu ilveksen siirtämisestä EU:n luontodirektiivin 4 liitteestä – liitteeseen 5, on ollut esillä myös aiemmin mutta pyrkimykset ovat jääneet yritykseksi. Suomen Maa-, ja metsätalousministeriö ajaa liitemuutosta, suden ja karhun rinnalla, myös ilvekselle. Liitemuutos mahdollistaisi, ilveksen metsästyksen helpommin.

Miksi ilves myös?

Ilveksen metsästys 2023-2024 oli jäissä, kannanhoidollisista luvista tehtyjen valitusten myötä. Suomessa on järjestöjä, toimijoita sekä yksityisiä, jotka haluaisivat tiukempaa ilveksen suojelua. Lisäksi maassamme on myös toimijoita sekä yksityisiä, jotka tahtoisivat löysempää ilvesten metsästyksen säätelyä ja suojelua. Suojelua pidetään liian tiukkana ja kaikkia suojelutoimia ei ymmärretä. Molempia näkökulmia on arvosteltu, aika ajoin.

Ilveskanta ja sen suuruus, ei ole yksin suojelu- tai metsästyskysymys. Sillä villieläimen levinneisyyteen ja populaatioiden kokoon, liittyy myös laaja sosiaalinen puoli ja sen mukanaan tuomat tavoitteet.

Ilveksen tila Suomessa?

Ilveskantamme on tällä hetkellä geneettisesti monimuotoinen ja laji ei ole Suomessa kuolemassa sukupuuttoon. Itseasiassa ilveskanta on kasvanut huomattavasti, sitten EU:hun liittymisen. Vääntöä ilvesluvista on jonkin verran ollut matkan varrella ennenkin. Ilveksen suotuisa suojelun taso, on säilynyt metsästyksestä huolimatta.

Mitä tapahtuu, jos liite muuttuu?

Tuskin mitään kovin sykähdyttävää. Häirintä, joka on yksi suojeluperuste, tuskin muuttuu ja ilvekset saavat jatkossakin lisääntyä ja hoitaa pienet ilvesmukulat rauhassa. Metsästystä tehtäisiin jatkossakin, populaatioiden sallimissa rajoissa. Metsästyksen perustaksi, Luke (luonnonvarakeskus) tuottaisi dataa edelleen ja liitteessä V on edelleen suotuisa suojelun taso perälautana.

Oma kysymyksensä on kuitenkin se, onko Keski-Euroopan ilveskannat kasvaneet niin suotuisasti, että liitemuutos olisi perusteltua? Kansalliset populaatiot, eivät joka tilanteessa ole se mittari, jonka perustella lajin tulevaisuutta määritellään, vaan usein joudutaan katsomaan asiaa eri valtioiden tilannetta peilaten. Aika näyttää, mitä tuleman pitää. Liitemuutos ei ole EU:ssa läpihuuto juttu, joten voi olla, että se ei toteudu. Niin tahi näin, Ilveskeskus näkee ilveksen tulevaisuuden Suomessa edelleen valoisana, muuttuipa liite tai ei.

Ilveskeskus – Jussi Ristonmaa