Ilvesohjelmat

Ilvesohjelmat ovat kiertäneet Hangosta-Rovaniemelle erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa ja kouluissa jo yli kaksi vuosikymmentä. Kuulijoita esityksillä on ollut n. 37 000. Ja matka jatkuu… Tilaa ilvesohjelma tai kysy lisää 0440 883 233, Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa.

Rytmejä luonnon monimuotoisuudesta

KAIKUJA ILVESTEN METSÄSTÄ on didjeridu:n (didgeridoo) ja percussio rytmien sekä äänikudosten monimuotoisuudessa aaltoileva esitys. Luvassa on kaikuja ilvesten metsästä, metsän eläinten ”turpakäräjät”, rytmikkästä menoa aidolla termiittisoittimella, intiaanihuilun kehräystä sekä korpien kätköissä syntyneitä ajatelmia. Esitys sulautuu hyvin erilaisiin tapahtumiin sekä tilaisuuksiin ohjelmaksi.

ILVES KEHRÄÄ on tunnin mittainen rentouttava äänitarina, jossa kehräävät iso matalataajuinen gongi, ilvesgongi, didjeridu, intiaanihuilu sekä erilaiset percussiot. Innoittajina tähän tarinaan ovat olleet tilanteet, joissa olen saanut kuunnella ilveksen kehräystä lähietäisyydeltä. Matalataajuinen purrr… purrr… purrr… on aina ollut yhtä miellyttävä ja syväluotaava kokemus. Kehrääminen onkin ilvekselle monivaikutuksellinen taito, sillä ne voivat kehräyksellä rauhoittaa kiukuttelevaa lajitoveria sekä vähentää omaa stressiä tai kipua. Mutta ilves ”kertoo” myös tyytyväisyytensä syvällä kehräysäänellä. Koska aitoa ilveksen kehräystä on hieman haasteellista päästä kokemaan ja kuulemaan riittävän pitkän aikaa, tuovat soittimien äänikudokset symboolisesti ilveksen kehräyksen äänitarinaan.

Ilves Kehrää äänitarinan voit kokea huilaamalla patjalla peiton alla (oma jumppapatja-peito-tyyny). Tarinassa ei ohjata osallistujia sanallisesti suuntaan tai toiseen ja voit vapaana kuin metsän eläimet, antaa äänikudosten vaikuttaa olevaisuutesi kipuihin tai kolotukseen, stressiin tai harmitukseen. Äänitarina saattaa myös avartaa ajatuksiasi tilanteessa, jossa haluat syventää symbioosia luonnon ja villieläinten tai oman ”villin luonnon” kanssa. Mutta  toivon, että osallistumisesi äänitarinaan mahdollistaisi sinulle myös sitä leppoisaa olevaisuutta ja ilveksen tyytyväisyyttä, mitä kehräys sille tuottaa. Ja parasta tässä kaikessa on se, että voit saada sivuvaikutuksena mukavan kokemuksen. Ilves Kehrää äänitarina sopii tyhy, tyky tai muille ryhmille sekä ohjelmaksi erilaisiin tapahtumiin. Kuvissa alapuolella ilvesgongi 55x60cm ja ilves kehrää gongi ∅ 92cm.

Luennot – Oppitunnit – Työpajat

ILVEKSEN JÄLJILLÄ avaa ilveksen elämää ja käyttäytymistä peruskoulujen luokille. Tarkka sisältö räätälöityy luokkatason mukaan. Mukana kuvia, ilvesten ääntä ja tutkimustilanteissa kuvattuja videoita. Symbioosin kesto 45 min.

ILVEKSEN ETOLOGIA kuljettaa osallistujat tutustumaan ilveksen käyttäytymisen monimuotoisiin seitteihin. Kehrääkö ilves?  Entä millaista on ilvesten elämä ja onko niissä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista ”puhetta” tai muita viestintätapoja ilveksillä on keskinäisessä kommunikoinnissa? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Symbioosin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan. Ilveksen etologia luento sopeutuu myös etologian oppitunniksi lukion kursseille, tms..

ILVESTUTKIJA on yläasteiden biologian tunneille ja lukioiden biologian-, ekologian-, sekä etologiankurssille suunnattu työpaja, joka sopii myös muille ryhmille, jotka ovat kiinnostuneita etologisesta ilvestutkimuksesta. Käymme läpi käyttäytymistutkimuksen muuttujia ja tutkimusmenetelmiä sekä ilveksen käyttäytymistä ja käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi voimme tehdä pienen seurantatutkimuksen videolta. Mukana videoklippejä ilvestutkimuksen tilanteista. Symbioosin kesto 90 min.

URBAANI-ILVES? avaa ilveksen silmin katsottuna niitä muuttuvia tekijöitä, jotka voivat houkutella ilvesyksilön aitovierille tai kylien läheisyyteen. Pohdimme onko ilves lajina kesyyntynyt (domestikaatio), vai onko joukossa eritavoin käyttäytyviä yksilöitä. Entä, voiko meidän ihmisten toiminta houkutella ilveksen lähestymään asutusta? Onko kaikki mitä ilveksestä puhutaan kylän raitilla totta. Vai olisiko tavoitteellisuus värjännyt toreilla leviävän informaation. Symbioosin kesto sopimuksen mukaan.

Lisätiedot ja varaukset

Ilvesohjelmat ovat tilaajalle maksuttomia, mutta matkakulujen toivotaan kilahtavan ilvesten hyväksi. Ja ilvekset kiittävät!

Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa / 0440 883 233