Ilvesohjelmat

 

”Soittoni soi luonnolle ja sen elämää ylläpitävälle monimuotoisuudelle. Soittoni soi ihmisille, eläimille, metsän puille, kedon kukille sekä puhtaalle ilmalle, maalle ja vedelle. Soittoni soi elämän itseisarvolle

”Kaikuja ilvesten metsästä” tarinankerronta tarjoaa kuulijoille tarinoiden ja ajatelmien lisäksi ainutlaatuisia äänikudoksia ja monimuotoisia rytmejä ilvesten innoittamana. Soitolla tahdon yhdistää ihmisen sekä luonnon, kaikkien elämänmuotojen parhaaksi. Kertokoon soittoni sen miten tärkeää luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän jatkumisen kannalta. Kertokoon didjeridu:n rytmit tämän kauniin sinisen planeetan tarinaa, kertokoon huilut metsän eläinten tarinaa, kertokoon tarinat ja ajatelmat kaikkien elämänmuotojen itseisarvon tarinaa. Mukana kehräävät didjeridu, natiivihuilut ja percussiot.

”DidgePappa” on yhden papan bändi joka posottellee didge:llä turuilla, toreilla ja aitovierillä sekä erilaisissa tilaisuuksissa. Papan soittointentio pulppuaa luonnosta, eläinten ”puheesta” ja ilveskissoista. Eteenpäin mennään ilman etukäteissuunnitelmia. Siis improa pukkaa termiittisoittimen täydeltä.

Kesäisin DidgePappa holjoilee eri kaupunkien puistoissa sekä toreilla tarinoimassa ilveksistä ja soittamassa didge:ä tai natiivihuiluja ohikulkijoille.

”Lynx Purring” -äänirentoutus. Tästä rentoutuksesta käyttämäni nimi ”Lynx Purring” kumpuaa ilvesten (Lynx lynx) kehräyksestä. Nimen syntyhistoria kiinnittyy tilanteisiin, joissa olen saanut kuulla ja kokea ilveksen matalataajuisen kehräyksen, niiden nauttiessa elämästään. Nämä hetket ovat olleet myös minulle mukavan lepposia, sillä ilves ei rentoudu jos se tuntee olonsa turvattomaksi. Kissaeläimenä ilves omaa erinomaisen taidon rentoutua ja ladata ”akkuja”, rauhoittaa lajitoveria sekä vähentää omia kipuja tai sairautta kehräyksen avulla. Kehräyksen parantava ja rauhoittava vaikutus ilveksellä perustuu kehräyksestä syntyvään äänen värähtelyyn ja siitä syntyvään myötävärähtelyyn (resonaatio). Koska luonnollista ilveksen kehräystä on hieman haasteellista päästä kuulemaan ja kokemaan, silta ilveksen kehräämisen sekä rentoutumisen välille rakentuu soittimien tuottaman äänen värähtelynopeuden herzin (Hz) sekä myötävärähtelyn (resonaatio) välityksellä. Summasummaarum: koska kehräystaajuudet auttavat ilveksiä rentoutumaan, rauhoittamaan ja helpottamaan kipua, niin miksi sama menetelmä (ääni ja värähtely) ei auttaisi meitä ihmisyksilöitä, pääsemään kivuttomampaan ja rentoutuneeseen tilaan. Yksinkertaistaen: ”Lynx Purring” rentoutuksessa on kyse äänitaajuuden hyödyntämisestä samassa merkityksessä, kuin mitä ilvekset ovat tehneet jo kautta aikojen.

Lynx Purring” rentoutus ei ole vaihtoehto lääketieteellisille toimenpiteille eikä osallistuminen tähän rentoutukseen sulje pois mitään lääketieteen ammattilaisen suunnittelemaa ja antamaa hoitoa, lääkitystä tai toimenpidettä. Huomioithan, että otat sairauteesi liittyvissä asioissa aina ensisijaisesti yhteyttä lääketieteen ammattilaiseen. Rentoutuminen äänitaajuuksien avulla voi kuitenkin tukea terveydenhoidon toimenpiteitä, toimien siten lääketieteen kanssa yhteistyössä.

”Lynx Purring” rentoutuksessa ei ole mitään mystiikkaa tai yliluonnollista eikä se kiinnity filosofiaan, ei idän eikä lännen henkisiin oppeihin, ei uskontoihin tai uskomuksiin kuten ei myöskään maailmankatsomuksiin. Ainoa vaikuttava tekijä tässä rentoutuksessa on soittimien tuottama ääniresonaatio joka mahdollistaa rentoutumisen sekä stressin alenemisen. ”Lynx Purring” rentoutuksen ja matalien äänitaajuuksien yksikäsitteinen tarkoitus tässä kontekstissä on, yksilön terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen ja lisääminen. Kehys jossa ”Lynx Purring” rentoutus liikkuu on avointa – kriittistä – edistyvää – itsekorjaavaa sekä itsenäistä. Tämä tiukka kehys varmistaa ”Lynx Purring” rentoutuksen yksikäsitteisen tarkoituksen.

Sopii ryhmille (10-15 hlöä) jotka haluavat kokea ainutlaatuisen ja monimuotoisen äänirentoutuksen. Kesto n. 1h tai sopimuksen mukaan. Rentoutus on mahdollista toteuttaa myös 1-2 henkilölle.

Kuvassa Ilveskeskuksen gongit jotka kehräävät Lynx Purring -rentoutuksessa

Luennot

”Ilveksen etologiaa”  -luento avaa ilveksen käyttäytymistä ja elämää. Kehrääkö ilves?  Onko ilvesten elämässä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista ”puhetta” tai muita viestintätapoja ilveksillä on keskinäisessä kommunikoinnissa? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Luennon / oppitunnin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan.

Opetusmateriaali

”Ilveksen jäljillä” materiaali sisältää seuraavat osiot: Erämaiden äänetön vaeltaja – DVD, OpenIlves, Ilvestehtävät, Orvon ilveksen tarina sekä Luontopolkutaulut. Materiaali on maksutonta ja se soveltuu 3-4 luokille, erilaisille kerholle ja ryhmille, joissa halutaan lisätietoa ilveksen elämästä. DVD sopii myös yläluokille sekä aikuisväestölle. Pyydä aineisto Ilveskeskukselta. Voit myös ladata maksuttoman aineiston mappa.fi sivuston kautta hakusanalla ”ilves” ja sieltä ”Ilveksen jäljillä” tai suoraan Ilveksen jäljillä.

Lisätiedot ohjelmista ja tilaukset

Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa / 0440 883 233. Ilveskeskuksen ohjelmille ei ole määritelty hintaa. Tilaaja tai osallistujat voivat halutessaan tukea parhaaksi katsomallaan tavalla, Ilveskeskuksen tekemää työtä ilvesten ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Kulukorvaukset toivotaan kuitenkin kilahtavan ilvesten hyväksi, koska se mahdollistaa karavaanin kulkemisen seuraavaan paikkaan.

Kaikki ohjelmat sulautuvat myös toisiinsa, jolloin muodostuva kokonaisuus avaa laajasti ilvesten elämää ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä kaiken elämän hyvinvoinnin kannalta. Luennot ja tarinat sekä musiikilliset ohjelmat sopivat erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin ohjelmaksi. Kaikki Ilveskeskuksen musiikilliset ohjelmat ovat akustisia. Ilveskeskus pidättää itselleen mahdollisuuden sopeuttaa ohjelmien sisältöä ja/tai käytettäviä soittimia vallitsevien olosuhteiden mukaan (esim. ulkoesityksessä – säätila).