Ilvesohjelmat

Tarinat ja luennot ovat kiertäneet Hangosta-Rovaniemelle erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa sekä kouluissa jo yli kaksi vuosikymmentä. Tilaa ilvesohjelma tai kysy lisää 0440 883 233, Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa.

Kaikuja ilvesten metsästä – Tarinoita, rytmejä, ajatelmia

Kaikuja ilvesten metsästä tarinat sisältävät monimuotoisia rytmejä, ajatelmia luonnosta ja sen eläimistä, kosketuksia, kohtaamisia sekä kokemuksia, sadunhohtoisista sammalikoista. Äänikudoksia tarinoihin tuovat termiittisoitin didjeridu, natiivihuilut, gongit ja percussiot. Soittoni soi luonnolle ja sen kaikkea elämää ylläpitävälle monimuotoisuudelle. Soittoni soi ihmisille, eläimille, metsän puille, kedon kukille, puhtaalle ilmalle, puhtaalle maalle ja puhtaalle vedelle. Ilvestarinat ovat tarinoita elämän puolesta!

”Kaikuja ilvesten metsästä” on didjeridu:n (didgeridoo), percussioiden ja natiivihuilun sävelistä sekä ilvesten kohtaamisista kumpuavien ajatelmien symbioosissa ”syntyvä” ilvestarina. Mukana monimuotoisia äänikudoksia ja rytmikkästä menoa aidolla termiittisoittimella sekä samettista kehräystä natiivihuilulla. Symbioosin kesto n. 15min.

C-Caoba huilu – Jose Cabezas

”Metamorfoosi – Muodonmuutos” on sekulaari narratiivi objektiivisen tutkimuksen ja tieteen kautta löytyneestä elämän itseisarvosta – myötätunnosta elämän olevaisuutta kohtaan ja sen puolesta. Mutta tämä on myös tarina villin kissaeläimen ”käynnistämästä” muuttumisesta – oman ”villin luonnon” kesyttämisestä. Tarina suostumisesta metamorfoosiin, mielen salojen etsimisestä ilman mystiikkaa tai mystifiointia.

Luvassa on tarinointia ilman dogmeja, ilman yhtä totuutta. Sillä tämä tarina ei kiinnity oppeihin eikä uskomuksiin, uskonnoista puhumattakaan. Tarina ei myöskään kiinnity tieteeseen eikä tutkimuksiin, lopullisena totuutena asian tilasta. Siksi tämä tarina ei ole opetusta, eikä kiveen hakattua pakkoa, mutta ei myöskään huumoritonta holjoilua. ”Metamorfoosi” ei myöskään ole ketään eikä mitään vastaan, sillä se on tarina elämän puolesta. Voit ottaa siitä tärppejä, mutta yhtä lailla voit olla ottamatta. Ole kuin villi ilves, joka vapaana vaeltaa. Istu puiston penkillä tai järven rannalla, istu erämaiden hiljaisuudessa tai torikahvilassa.  Älä lukitse itseäsi, anna elämän olla ja mennä.

Mukana tarinassa kehrää ilvesten inspiroimana aito termiittisoitin (didgeridoo) ja natiivihuilu. Tarinan pitopaikan mahdollistaessa myös kuvia metsiemme villistä kissaeläimestä, runollisia ajatelmia unohtamatta. Symbioosin pituus sopimuksen mukaan 45-90min. ”Lähde mukaan, astu pois pikitieltä, sadunhohtoisiin sammalikkoihin…”

”Veljeni-Ilves” on tarinoita sadunhohtoisista sammalikoista, kuusen juurelta, ilvesten kotoa. Veljeni-Ilves on kohtaamisia, kokemuksia sekä kosketuksia ilvesten olevaisuudesta. Tarinoita villin kissaeläimen ”arjesta”, ajatelmia erämaiden äänettömästä vaeltajasta. Mukana kehrää didjeridu, natiivihuilu ja percussiot. Symbioosin kesto alkaen 45min.

”Ilves kehrää” on noin tunnin (1h) mittainen rentouttava äänitarina jossa kehräävät iso (∅ 92cm) matalataajuinen gongi, ilvesgongi (kuvassa alempana), didjeridu, natiivihuilu sekä erilaiset percussiot. Innoittajina tähän tarinaan ovat olleet tilanteet, joissa olen saanut kuunnella ilveksen kehräystä lähietäisyydeltä. Matalataajuinen purrr… purrr… purrr… on aina ollut yhtä miellyttävä ja syväluotaava kokemus. Kehrääminen on ilvekselle monivaikutuksellinen ominaisuus ja taito, sillä ne voivat kehräyksellä rauhoittaa kiukuttelevaa lajitoveria sekä vähentää omaa stressiä tai kipua. Mutta ilves ”kertoo” myös tyytyväisyytensä syvällä kehräysäänellä. Koska aitoa ilveksen kehräystä on hieman haasteellista päästä kokemaan ja kuulemaan riittävän pitkän aikaa, tuovat soittimien äänikudokset symboolisesti ilveksen kehräyksen äänitarinaan.

Ilves Kehrää äänitarinan voit kokea huilaamalla patjalla peiton alla (oma jumppapatja-peito-tyyny). Tarinaa ei ohjata sanallisesti suuntaan eikä toiseen joten voit vapaana kuin metsän eläimet, nauttia kokemuksesta. Osallistuminen äänitarinaan ei sulje pois mitään lääketieteen ammattilaisen antamaa tai määräämää toimenpidettä, hoitoa eikä lääkitystä. Ilves kehrää rentoutuksessa ei ole mitään mystiikkaa, eikä se siten perustu oppeihin, uskomuksiin tai uskontoihin. Rentoutuksessa olet vuorovaikutuksessa ainoastaan soittimien tuottaman äänimaailman ja soittimien tuottaman resonaation kanssa. Näin ollen fyysinen ja psyykkinen osa-alueesi voi ottaa soittimien äänistä vastaan juuri sen vaikutuksen, joka parhaalla mahdollisella tavalla auttaa sinua rentoutumaan. Eli se, miten osallistujat kokevat soittimien kehräyksen on jokaisen henkilökohtainen kokemus. Toivon kuitenkin, että osallistumisesi ”Ilves Kehrää” äänitarinaan mahdollistaisi sinulle leppoisaa olevaisuutta, hetken ilman kolotuksia tai kiristyksiä sekä samaa rentoutta, mitä kehräys antaa ilvekselle.

Luennot – Työpajat – Oppitunnit

Ilveskeskuksen luennot pohjaavat seurantatutkimuksien kautta avautuneeseen ja tämän hetkiseen ymmärrykseen ilveksen elämästä sekä käyttäytymisestä. ”Ilveksen etologiaa” luento sopeutuu koululuokille ja erilaisille ryhmille sekä tapahtumien ohessa pidettäväksi. Lisäksi saatavana ilveksen elämästä ”räätälöityjä” luentoja, tilaajan toiveen mukaan.

”Ilveksen etologia” kuljettaa osallistujat tutustumaan ilveksen käyttäytymisen monimuotoisiin symbiooseihin. Kehrääkö ilves?  Entä millaista on ilvesten elämä ja onko niissä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista ”puhetta” tai muita viestintätapoja ilveksillä on keskinäisessä kommunikoinnissa? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Symbioosin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan.

”Ilveksen jäljillä” sisältää ilvesluontopolun (12 rastia), monimuotoisia tehtäviä (mm. piirrustus, pantomiini, inproteatteri, media), ilvestarinan ja n. 30min kestävän DVD:n sekä ”Ilveksen jäljillä” oppitunnin. Koko ohjelman läpi vieminen tarvitsee aikaa 4-5h, joten se soveltuu esim. kesäleirille, tms. ohjelmaksi. Ohjelmasta voi ottaa myös osia, käytössä olevan ajan ollessa lyhyempi.

Lisätiedot

Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa / 0440 883 233. Luennot ja tarinat ovat tilaajalle maksuttomia, mutta kulukorvaukset toivotaan kilahtavan ilvesten hyväksi. Ilveskeskus pidättää itselleen mahdollisuuden sopeuttaa ohjelmien sisältöä ja/tai käytettäviä soittimia vallitsevien olosuhteiden mukaan (esim. ulkoesityksessä – säätila).