Ilvesohjelmat

Kaikuja ilvesten metsästä

Kaikuja ilvesten metsästä ohjelmat (1-2-3-4) lähestyvät ilvesten elämää runollisten ajatelmien, tutkimuksen avaaman käyttäytymisen, tarinoiden sekä soittimien äänikudosten kautta. Mukana kehräävät vaihdellen ja tarinasta riippuen gongit (2) ilvesgongi, didjeridu, natiivihuilut sekä percussiot.

”Soittoni soi luonnolle ja sen elämää ylläpitävälle monimuotoisuudelle. Soittoni soi ihmisille, eläimille, metsän puille, kedon kukille, ilmalle, maalle ja vedelle. Ilvestarinat ovat kaikuja ilvesten metsästä, tarinoita ja rytmejä elämän puolesta.

”Kaikuja ilvesten metsästä 1”  Ilvesten metsästä kiirivät kaiut ovat runollisia ajatelmia villistä kissaeläimestä. Kaikuja tarinaan tuovat myös termiittisoittimen (didjeridu) monimuotoinen äänimaailma sekä rytmit ja natiivihuilun kehräys. Esityksen pituus n. 15min.

”Kaikuja ilvesten metsästä 2” on tarinoita sadunhohtoisista sammalikoista, kuusen juurelta, ilvesten kotoa. Tarinoita villin kissaeläimen arjesta. Kohtaamisia, kosketuksia ja kokemuksia ilvesten elämästä. Mukana monimuotoisia rytmejä termiittisoittimella ja samettista kehräystä natiivihuilulla. Esityksen kesto sopimuksen mukaan 45-90min.

”Kaikuja ilvesten metsästä 3” on inprovisaatiolla etenevä rentouttavan musiikin”konsertti” gongeilla, didjeridu:lla, natiivihuilulla ja percussioilla. Esityksessä monimuotoiset, harmoniset ja rentouttavat äänikudokset aaltoilevat kuulijoiden koettavaksi. Kaikuja ilvesten metsästä ovat rytmejä elämälle ja luonnon monimuotoisuudelle. Symbioosin kesto sopimuksen mukaan.

 ”Kaikuja ilvesten metsästä 4”  Lynx Purring äänitarina / äänirentoutus. Ihminen on osa monimuotoista luontoa yhdessä villieläinten, puiden, kasvien, veden, maan ja hengittämämme ilman kanssa. Luonnossa oleskelun, liikkumisen ja metsän äänimaailman kokemisen tiedetään käynnistävän runsain mitoin ihmisyksilön terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviä prosesseja. Lisäksi ”sulautuminen” luonnon kanssa samaan rytmiin voi syventää ja herkistää suhdettamme elämän monimuotoisuutta kohtaan. Idea tähän rentoutukseen on syntynyt vuosien saatossa niistä tilanteista, joissa olen saanut kuulla ja kokea ilveksen matalataajuisen (20-120Hz) kehräyksen, niiden nauttiessa elämästään. Nämä hetket ovat olleet mukavan rauhoittavia, sillä ilves ei rentoudu jos se tuntee olonsa turvattomaksi. Noissa hetkissä ilveksen kehräystä kuunnellessa ovat ihminen, villieläimet sekä kaikkea elämää ylläpitävä luonto tarjonneet symbolisesti tassua toisilleen, ikiaikojen liiton sinetiksi.

Kissaeläimenä ilves omaa erinomaisen taidon rentoutua ja ladata ”akkuja”, rauhoittaa lajitoveria sekä vähentää omia kipuja tai sairautta kehräyksen avulla. Kehräyksen parantava ja rauhoittava vaikutus ilveksellä perustuu kehräyksestä syntyvään äänen värähtelyyn ja siitä syntyvään kehon myötävärähtelyyn (resonaatio). Koska luonnollista ilveksen kehräystä on hieman haasteellista päästä kuulemaan ja kokemaan, silta ilveksen kehräämisen sekä äänitarinan välille rakentuu soittimien tuottaman äänen värähtelynopeuden herzin (Hz) sekä myötävärähtelyn (resonaatio) välityksellä. Soittimina rentoutuksessa ovat WX gongi ø92cm, ilvesgongi, didjeridu, natiivihuilut ja percussiot.

Kuvassa Ilveskeskuksen Lynx Purring gongi, joka kehrää äänitarinoissa.

Myötävärähtelystä – Rentoutumiseen

Rentoutuksessa soittimien ääniresonaatiot synnyttävät myötävärähtelyn kehomme lihaksiston ja elimistön kanssa. Ihmisen koostuessa yli 70% vedestä, kulkeutuu äänivärähtelyn vaikutus tunto- mutta myös kuuloaistin kautta tehokkaasti kehoomme, mahdollistaen rentoutumisen ja omien endorfiiniemme muodostumisen. Rentoutumisen ja stressin vähenemisen myötä, ääniresonaatio voi myös vähentää erilaisia kipuja ja tuottaa näin kokemuksen lääkkeettömästä kivunhallinnasta. Osallistuminen ”Ilves kehrää” rentoutukseen ei sulje pois mitään lääketieteen ammattilaisen suunnittelmaa ja antamaa hoitoa, lääkitystä tai toimenpidettä. Mutta se voi tukea em. toimia ja edistää näin hyvinvointiasi yhteistyössä lääketieteen kanssa. ”Ilves kehrää” rentoutuksessa ei ole mitään mystiikkaa eikä se kiinnity idän tai lännen henkisiin oppeihin, uskomuksiin eikä uskontoihin. Rentoutuksessa olet vuorovaikutuksessa ainoastaan soittimien tuottaman äänimaailman ja niiden synnyttämän resonaation kanssa. Ja se miten kuulija kokee soittimien tuottamat vaikutukset, on jokaisen henkilökohtainen kokemus. Osallistujien ajatusta ei myöskään ohjata sanallisesti suuntaan tahi toiseen. Näin ollen fyysinen ja psyykkinen osa-alueesi voi ottaa soittimien äänistä juuri sen vaikutuksen, joka parhaalla mahdollisella tavalla auttaa sinua nauttimaan kokemuksesta ja rentoutumaan.

Osallistuminen

Osallistuminen äänitarinaan on helppoa. Voit huilata lattialla patjalla viltin alla (oma alusta, tyyny ja viltti mukaan). Mitään muuta ei tarvita, kuin että suljet silmät ja annat äänien vaikuttaa. Kesto 1-1,5 h., sopimuksen mukaan. Ohjelma sopii ryhmälle joka haluaa kokea monimuotoisen ohjelman jonka inspiraation lähteenä ovat ilvekset ja niiden kehräys. Sopimuksen mukaan alussa voi olla myös ajatelmia, aforismeja sekä runoja ilveksistä ja muusta metsänkansasta. Mikäli kiinnostuksesi syttyi, niin ole yhteydessä, sovitaan missä ja milloin voit työporukan tai muun ryhmän kanssa kokea soittimien rentouttavan kehräyksen. Ohjelma voidaan toteuttaa myös kodassa ilvesten kotimetsässä ja se voidaan liittää osaksi tarinankerrontaa. Soittimien suuresta koosta ja tarvittavasta logistiikasta johtuen, tämän ohjelman kulut laskutetaan tilaajalta (tilavuokra, matkat ja mahdolliset yöpymiset).

Kuvan gongit ∅92cm. kehräävät Ilveskeskuksen äänitarinoissa.

Luennot ja opetusmateriaali

”Ilveksen etologiaa” kuljettaa osallistujat tutustumaan ilveksen käyttäytymisen monimuotoisiin symbiooseihin. Kehrääkö ilves?  Entä millaista on ilvesten elämä ja onko niissä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista ”puhetta” tai muita viestintätapoja ilveksillä on keskinäisessä kommunikoinnissa? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Luennon / oppitunnin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan.

”Ilveksen jäljillä” ympäristökasvatusmateriaali sisältää seuraavat osiot: DVD – Erämaiden äänetön vaeltaja, OpenIlves, Ilvestehtävät, orvon ilveksen tarina sekä luontopolkutehtävät. Materiaali on maksutonta ja se soveltuu 3-4 luokille, erilaisille kerholle ja ryhmille, joissa halutaan lisätietoa ilveksen elämästä. DVD sopii myös yläluokille sekä aikuisväestölle. Pyydä aineisto Ilveskeskukselta.

Lisätiedot

Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa / 0440 883 233. Ilveskeskuksen ohjelmille ei määrätä hintaa. Tilaaja tai osallistujat voivat halutessaan tukea vapaaehtoisella lahjoituksella Ilveskeskuksen tekemää ympäristökasvatustyötä. Kulukorvaukset toivotaan kuitenkin kilahtavan ilvesten hyväksi. Ilveskeskus pidättää itselleen mahdollisuuden sopeuttaa ohjelmien sisältöä ja/tai käytettäviä soittimia vallitsevien olosuhteiden mukaan (esim. ulkoesityksessä – säätila).