Ilvesohjelmat

Monimuotoiset ilvesohjelmat ovat kiertäneet Hangosta-Rovaniemelle erilaisissa tapahtumissa, tilaisuuksissa ja kouluissa jo yli kaksi vuosikymmentä. Kuulijoita esityksillä on ollut n. 37 000. Ja matka jatkuu… Tilaa ilvesohjelma tai kysy lisää 0440 883 233, Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa.

Luennot – Työpajat – Oppitunnit

Ilveksen etologia kuljettaa osallistujat tutustumaan ilveksen käyttäytymisen monimuotoisiin seitteihin. Kehrääkö ilves?  Entä millaista on ilvesten elämä ja onko niissä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista ”puhetta” tai muita viestintätapoja ilveksillä on keskinäisessä kommunikoinnissa? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Symbioosin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan. Ilveksen etologia luento sopeutuu myös etologian oppitunniksi lukion kursseille.

Ilveksen jäljillä avaa ilveksen elämää ja käyttäytymistä peruskoulujen luokille. Tarkka sisältö räätälöityy luokkatason mukaan. Mukana kuvia, ilvesten ääntä ja tutkimustilanteissa kuvattuja videoita. Symbioosin kesto 45 min.

Ilvestutkija on yläasteiden biologian tunneille ja lukioiden biologian-, ekologian-, sekä etologiankurssille suunnattu työpaja, joka sopii myös muille ryhmille, jotka ovat kiinnostuneita etologisesta ilvestutkimuksesta. Käymme läpi käyttäytymistutkimuksen muuttujia ja tutkimusmenetelmiä sekä ilveksen käyttäytymistä ja käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi voimme tehdä pienen seurantatutkimuksen videolta. Mukana videoklippejä ilvestutkimuksen tilanteista. Symbioosin kesto 90 min.

Urbaani ilves? avaa ilveksen silmin katsottuna niitä muuttuvia tekijöitä, jotka voivat houkutella ilvesyksilön aitovierille tai kylien läheisyyteen. Onko urbaani ilveksiä ylipäätään edes olemassa, vai onko kyse jostain muusta? Pohdimme onko ilves lajina kesyyntynyt (domestikaatio), vai onko joukossa eritavoin käyttäytyviä yksilöitä. Entä, voiko meidän ihmisten toiminta houkutella ilveksen lähestymään asutusta? Onko kaikki mitä ilveksestä puhutaan kylän raitilla totta. Vai olisiko tavoitteellisuus värjännyt toreilla leviävän informaation. Symbioosin kesto sopimuksen mukaan.

Ilvestarinat – Rytmejä luonnon monimuotoisuudesta

Kaikuja ilvesten metsästä on didjeridu:n (didgeridoo), intiaanihuilun ja percussioiden äänikudoksien sekä ilvesten kosketuksista kumpuavien ajatelmien vuorovaikutuksesta ”syntyvä” ilvestarina. Mukana on kaikuja ilvesten metsästä, metsän eläinten ”turpakäräjät” ja vaihtelevan rytmikkästä menoa aidolla termiittisoittimella sekä samettista kehräystä intiaanihuilulla. Symbioosin kesto sopimuksen mukaan n. 15-20min.

Ilvesten ihminen on sekulaari narratiivi objektiivisen tutkimuksen ja tieteen keinoin löytyneestä myötätunnosta elämän ja luonnon monimuotoisuutta kohtaan. Tämä on myös kertomus rationaalisen ajattelun seurauksena syntyneestä tiedostamisesta, kaiken elämän itseisarvon olevaisuudesta, jokaisessa elämänmuodon yksilössä. Tutkimuksen avaama tieto ja ymmärrys ei lisää aina tuskaa ja usein tilanne onkin juuri päinvastoin. Lisääntyvä ymmärrys mm. eri elämänmuotojen keskinäisistä kytköksistä sekä näiden symbioosien vaikutuksista ihmisyksilön omaan arkielämään, voi helpottaa tuskaksi kutsuttua tunnetta ja hävittää kiristävän pipon jopa kokonaan. Koska elämän erilaiset symbioosit sekä elämänmuotojen ”rakenteet” ja ominaisuudet, ovat omaa tieteellistä käsityskykyäni moninverroin suuremmat, niin miksi en antaisi elämän rullata, vaikuttaen omakohtaisesti lajien ja yksilöiden kulkuun mahdollisimman vähän. Mukana ilvesten kotimetsän äänimaailmaa aidolla termiittisoittimella ja huilulla sekä kuvia metsiemme villistä kissaeläimestä. Symbioosin kesto 45-90min, sopimuksen mukaan.

Veljeni-Ilves lähestyy ilvesten elämää monimuotoisten tarinoiden kautta. Mukana myös kuvia, runollisia ajatelmia ja didjeridu:n äänimaailmaa sekä intiaanihuilun kehräystä. Tarinoiden pituus sopimuksen mukaan, tapahtuman aikatauluihin sopeutuen. Sopii hyvin myös nuotion ympärille, kodan tunnelmaan ja metsän siimekseen.

Ilves kehrää on tunnin (1h) mittainen rentouttava äänitarina, jossa kehräävät iso matalataajuinen gongi, ilvesgongi, didjeridu, intiaanihuilu sekä erilaiset percussiot. Innoittajina tähän tarinaan ovat olleet tilanteet, joissa olen saanut kuunnella ilveksen kehräystä lähietäisyydeltä. Matalataajuinen purrr… purrr… purrr… on aina ollut yhtä miellyttävä ja syväluotaava kokemus. Kehrääminen on ilvekselle monivaikutuksellinen ominaisuus ja taito, sillä ne voivat kehräyksellä rauhoittaa kiukuttelevaa lajitoveria sekä vähentää omaa stressiä tai kipua. Mutta ilves ”kertoo” myös tyytyväisyytensä syvällä kehräysäänellä. Koska aitoa ilveksen kehräystä on hieman haasteellista päästä kokemaan ja kuulemaan riittävän pitkän aikaa, tuovat soittimien äänikudokset symboolisesti ilveksen kehräyksen äänitarinaan.

Ilves Kehrää äänitarinan voit kokea huilaamalla patjalla peiton alla (oma jumppapatja-peito-tyyny). Tarinaa ei ohjata sanallisesti suuntaan eikä toiseen joten voit vapaana kuin metsän eläimet, nauttia kokemuksesta. Osallistuminen äänitarinaan ei sulje pois mitään lääketieteen ammattilaisen antamaa tai määräämää toimenpidettä, hoitoa eikä lääkitystä. Ilves kehrää äänitarina ei myöskään kiinnity mihinkään henkiseen tai hengelliseen oppiin, ei uskontoon eikä uskomukseen. Rentoutuksessa olet vuorovaikutuksessa ainoastaan soittimien tuottaman äänimaailman ja resonaation kanssa, jolloin fyysinen ja psyykkinen osa-alueesi ottaa vastaan soittimien äänistä juuri sen vaikutuksen, joka parhaalla mahdollisella tavalla auttaa sinua rentoutumaan. Eli se, miten osallistujat kokevat soittimien kehräyksen on jokaisen henkilökohtainen kokemus. Toivon kuitenkin, että osallistumisesi äänitarinaan mahdollistaisi sinulle samaa leppoisaa olevaisuutta ja ilveksen tyytyväisyyttä, mitä kehräys sille tuottaa.

Lisätiedot ja varaukset

Ohjelmat ovat maksuttomia mutta matkakulujen toivotaan kilahtavan ilvesten hyväksi. Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa / 0440 883 233