Ilvesneuvontapalvelu

Liikkuuko ilves pihassa tai aitovierillä? Voinko itse tehdä etukäteen jotain, ettei ilves kiinnnostuisi tulemaan pihaan? Turuilla ja toreilla liikkuu myös lukuisa määrä erilaisia myyttejä sekä väitteitä, joiden syntymiseen ilves ei ole antanut edes aihetta. Usein myös värikkäästä ja runsaasta informaatiotulvasta on vaikea suodattaa erilleen tavoitteelliset olettamukset mielipiteineen sekä ilveksen käyttäytymiseen liittyvä, tämän hetkinen ymmärrys. Näihin, mutta myös moniin muihin kysymyksiin voit saada näkökulmaa ilveksen käyttäytymisen suunnasta katsottuna, jos olet yhteydessä Ilveskeskukseen. Neuvontapalvelu perustuu yli kaksi vuosikymmentä kestäneeseen maasto-, sekä kokeelliseen seurantaan ilveksen käyttäytymisestä.


Ilvesneuvontapalvelu toimii päivittäin klo 9.00-21.00 

P. 041 313 0525


HUOM! Ilveskeskus katsoo tapahtumia aina ilveksen käyttäytymisen suunnasta katsottuna, ottamatta kantaa tilanteeseen vaikuttaviin muuttuviin tekijöihin!

Ilves ei tule pihaan tai asutuksen lähettyville ihmistä kiusatakseen tai vahinkoa aiheuttamaan. Peruste asutuksen lähellä liikkumiseen löytyy ilveksen käyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista muuttujista, josta ruoka ja sen saaminen on arvatenkin merkittävin syy. Kyseessä ei siis ole lajin tai edes yksilön kesyyntyminen, vaikka näinkin kuulee joskus sanottavan. Kaikissa villieläin lajeissa on kuitenkin aina yksilöitä, jotka tottuvat ja sopeutuvat liikkumaan aitovierillä.  Lisäksi on myös selvää, että meidän ihmisten oma toiminta houkuttelee ilveksen joskus tulemaan aitovierille.

Villin ilveksen oikea paikka on ehdottomasti metsien siimeksessä, ei pihoissa. Mutta täysin siihen tilanteeseen, että ilves ei koskaan ilmestyisi pihaan tai aitovierille ei ehkä päästä, kun kuitenkin haluamme maamme ainoan villin kissaeläimen asustavan metsissämme. Mutta siihen, että ilves liikkuu mahdollisimman vähän pihoilla ja kylien laitamilla voidaan osaltaan ihmisen omilla pienillä toimenpiteillä vaikuttaa, kun halua siihen suuntaan on!

Mitä voin tehdä, jos ilves liikkuu aitovierillä?

Ilveksen ilmestyessä pihaan, voi olla paikallaan ensin rehellisesti pohtia valitsevaan tilanteeseen johtaneita omia toimintatapoja. On hyvä kysyä itseltään? -Päästänkö kesykissat ulos merkkaamaan elinpiiriään? -Entä onko pihassani kotieläinten ruoantähteitä tms., joka houkuttelee ilveksen pihaan? -Lintulaudat, mihin olen ne sijoittanut?

On ymmärrystä avartavaa tiedostaa myös se, että ilvekselle ruoan etsintä pihasta, kesykissan poistaminen elinpiiriltä tai lampaan ottaminen evääksi, ei ole ongelma-, tai häiriökäytöstä.

Alla listattuna muutama menetelmä, jotka osaltaan voivat vaikuttaa, ettei ilves kiinnostuisi pihassa liikkumiseen.

  • Älä perusta kauriiden tai jänisten ruokintapaikkaa lähelle asutusta, sillä saalistava ilves seuraa saaliin liikkeitä ja voi tulla niiden perässä ruokintapaikan läheisyyteen.
  • Vie myös lintujen ruokintapaikka kaemmaksi pihasta ja ikkunan alta, sillä ne keräävät jyrsijoitä sekä voivat houkutella paikalle myös muita helposta saaliista kiinnostuneita saalistajia, ilveksen lisäksi.
  • Ruoki lemmikit sisätiloissa. Mutta jos ruokit niitä ulos pihaan, korjaa jäljelle jääneet ruoantähteet päivittäin pois, sillä ne houkuttelevat ohikulkevaa metsänkansaa poikkeamaan helpolle aterialla.
  • Pidä kesykissat sisällä. Koska niiden hajumerkkailu ja liikkuminen lähimetsissä sekä pihassa, on ohikulkevalle ilvekselle selvä kutsu, -tervetuloa pihaan!
  • Myös se, että metsässä on runsaasti ilvekselle sopivaa saalista (metsäkauris, valkohäntäkauris, jänis), on omiaan pitämään ilvekset metsien kätköissä, kun tarvetta ruoan etsintään pihoista ja asutuksen laidoilta ei ole. Mutta vaikka ruokaa olisikin metsässä riittävästi, voi silti joku yksilö hakea ruokaansa esim. asutuksen laidoilla liikkuvista rusakoista.
  • Huolehdi että kanoilla, lampailla ja kaikilla muillakin eläimillä on turvalliset aitaukset. Mikäli mahdollista pidä lammaslaitumet avoimella paikalla ja kaikki eläimet yöllä sisällä navetassa, tai tallissa.
  • Laiduntavien lampaiden suojana toimii hyvin myös koulutetut paimenkoirat.
  • Vireä koira pihassa herättää ilveksessä varmasti haluttomuutta, pihaan tulemisessa.
  • Erilaiset liiketunnistimien kautta aktivoituvat äänimerkit tai vilkkuvat valot toimivat suhteellisen hyvin ilveksen karkoittimena. Tosin niiden teho voi olla lyhytaikainen, sillä jossain vaiheessa ilves huomaa, että ne ovat vain pelottimia, vailla todellista vaaraa.

Osa edellämainittujen keinojen täytäntöönpanoista vaatii vain hieman vaivaa, mutta voi auttaa asian kääntymisessä niin päin, että ilves ei tule pihapiiriin. On hyvä tiedostaa se, että ilveksen pihavierailut ovat usein ns. pikavisiittejä, johtuen ilveksen elämäntavoista ja sen laajasta elinpiiristä.