Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

LUENNOT - OPPITUNNIT

Ilvesluennot ja -oppitunnit sekä työpaja tarjoavat kosketuksia metsiemme villiin kissaeläimeen, tutkimuksen kautta. Ilvekset ovat -90 luvun puolivälistä lähtien vierailleet eri ohjelmien välityksellä lukuisissa kouluissa, oppilaitoksissa, koulutuspäivillä, messuilla sekä suurissa ja pienissä tapahtumissa, Hangosta-Rovaniemelle. Ilvesohjelmat ovat vuosien mittaan tavoittaneet jo noin 36 000 kuulijaa. Ja matka jatkuu...

Luentojen ja työpajan lisäksi Veljeni-Ilves sekä Lynx Purring ohjelmat avaavat kumpainenkin omalla tavallaan ilvesten olevaisuutta.

Oppitunnit ja työpajat kouluille

ILVEKSEN JÄLJILLÄ oppitunti avaa ilveksen elämää ja käyttäytymistä peruskoulujen ala-asteen luokille. Tarkka sisältö räätälöityy luokkatason mukaan. Mukana kuvia, ilvesten ääntä ja tutkimustilanteissa kuvattuja videoita. Sopii 3 luokasta ylöspäin. Luokille 1-2 on myös saatavana oma tunti, jossa ilvestä lähestytään enemmän tarinoiden ja kuvien kautta. Symbioosin kesto 45 min.

ILVEKSEN ETOLOGIAA luento taipuu myös oppitunniksi esim. yläluokille ja lukion kurseille. Kehrääkö ilves? Jos kehrää, niin miksi ja missä tilanteessa? Entä millaista on ilvesten elämä ja onko niissä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista "puhetta" tai muita viestintätapoja ilveksillä on? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Vai kumpuaako ärsyke-reagointikytkökset yksinomaan geneettisestä perimästä? Oleellista ei ole siis se, että tapahtuu, vaan se, miksi tapahtuu! Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Symbioosin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan.

ILVESTUTKIMUS työpaja - oppitunti on yläasteiden biologian tunneille ja lukioiden biologian-, ekologian-, sekä etologiankurssille suunnattu paja, joka sopii myös muille ryhmille, jotka ovat kiinnostuneita etologisesta ilvestutkimuksesta. Käymme läpi käyttäytymistutkimuksen muuttujia ja tutkimusmenetelmiä sekä ilveksen käyttäytymistä ja käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi voimme tehdä pienen seurantatutkimuksen videolta. Mukana videoklippejä ilvestutkimuksen tilanteista. Symbioosin kesto 90 min.

Luennot tilaisuuksiin ja tapahtumiin

ILVEKSEN ETOLOGIAA  Kehrääkö ilves? Jos kehrää, niin miksi ja missä tilanteessa? Entä millaista on ilvesten elämä ja onko niissä hierarkisia järjestelmiä tai sääntöjä? Kuinka ilvekset viestittävät asioita ja millaista "puhetta" tai muita viestintätapoja ilveksillä on? Miksi ilves saalistaa uuden saaliin, eikä mielellään hyödynnä kylmää ja jäätynyttä ravintoa talvella? Onko yksilöiden käyttäytymisen eroavaisuudet persoonallisuus eroja, sopeutumaa tai oppimista? Vai kumpuaako ärsyke-reagointikytkökset yksinomaan geneettisestä perimästä? Oleellista ei ole siis se, että tapahtuu, vaan se, miksi tapahtuu! Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia Ilveksen etologiaa -luennolla. Mukana myös kuvia, ääntä sekä eri tutkimustilanteissa kuvattua videomateriaalia. Symbioosin kesto 45-90 min, sopimuksen mukaan.

URBAANI ILVES? Ilveksen liikkuminen kylien tai kaupunkien laitamilla saa usein mediassa, katukeskusteluissa sekä somessa perusteettoman suuret mittasuhteet. Samalla lähtevät liikkeelle myös entisaikojen myytit ja perättömät tarinat, mm. ilveksen vaarallisuudesta ihmiselle. Urbaani ilves luennolla lähestymme ilvestä aitovierille kuljettaneita tekijöitä ja syitä, pohtien tapahtumia ilveksen näkökulmasta katsottuna. Onko ilveksellä pelotteluun perusteltua aihetta? Tuoko myyttien painolasti turhia sydämen tykytyksiä pelottelun kuulijoille? -Yksin havainto, että ilves liikkuu turuilla ja toreilla, ei kerro lajin tai yksilön käyttäytymisestä juuri mitään. Mutta jos lähestymme asiaa avoimesti kysymyksellä, -miksi ilves on tullut aitovierille?, saatamme päästä lähemmäksi, kyseisen ilvesyksilön "ajatuksen" juoksua. Entä voiko ilves lajina olla kesyyntynyt (domestikaatio) ja tulee siksi kaupunkiin? Ja olisiko kesyyntyminen ylipäätään edes mahdollista? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohdimme tällä luennolla mm. ilveksen käyttäytymistutkimuksen myötä. Mukana myös kuvia ja videoita ilveksistä. Symbioosin kesto 60-90 min.

Kaikki ohjelmat ovat tilaajalle maksuttomia, mutta mahdollisten matkakulujen toivotaan kilahtavan ilvesten hyväksi. Ja ilvekset kiittävät !

Lisätiedot ja varaukset:

 Ilveskeskus / Jussi Ristonmaa, 0440 883 233, ilveskeskus(ät)gmail.com

Ilveskeskuksen työtä tukevat:

Suomen Ympäristöministeriö - WWF-Suomi - Ähtäri Zoo

©2017 Ilvesluennot - oppitunnit | Ilves - suntuubi.com