Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kuva: animaldiversity.org

Punailves (Lynx rufus)

Pohjois-Amerikan metsissä ja tasangoilla liikkuva voi tavata siellä punailveksen. Kooltaan punailves on Kanadan ilvestä pienempi ja hoikempi. Painoltaan tämä muiden ilvesten tavoin kaunis kissaeläin on 4-14 kg , pituutta sillä on 60-100 cm, ja korkeutta 45-55 cm. Punailvestä kutsutaan myös nimellä bobcat.
 
Punailveksen laaja levinneisyysalue ulottuu aina Meksikosta asti, Kanadan eteläosiin. Yhdysvaltojen pohjoisosissa sen elinalueet menevät päällekkäin Kanadan ilveksen elinalueiden kanssa. Tutkimuksissa on todettu, että nämä päällekkäiset alueet ovat hieman vaikeuttaneet harvinaisemman Kanadan ilveksen selviytymistä. Punailves on pienemmästä koostaan huolimatta osoittautunut vahvempana monipuolisemman ravinnon hyödyntäjäksi ja näin lunastanut paikkansa Kanadan ilvesten ”alueelta”. Pohjoisten alueiden Punailvekset ovatkin kooltaan etelän sukulaisiaan hieman suurempia.
 
Sopeutuma on muokannut myös Punailveksen kykyä elää vaihtelevissa ympäristöissä. Vuoristot, aavikot ja metsät ovat eri maantieteellisillä alueilla eläville ilveksille sopivia elinalueita. Mieluisinta aluetta Punailvekselle on kuitenkin havumetsien ja sekametsien kattamat ympäristöt
 
Ravintoresurssi on muiden ilvesten tavoin myös Punailvekselle laaja. Peuran vasat, käärmeet, liskot, sammakot ja monet pienet nisäkkäät täydentävät ilveksen päivällispöytää tarvittaessa. Punailves on myös ketterä lintujen saalistaja, mahtavalla hypyllä ilves saattaa tavoittaa lentoon pyrähtäneen linnun hyvinkin korkealta.
 
Lisääntyminen tapahtuu alkukesästä 60-75 vuorokauden jälkeen parittelusta. Pentuja syntyy 2-3 kerrallaan. Punailveksen pennut itsenäistyvät hieman nopeammin kuin Euraasian ilveksen pennut. Punailvestä elää Yhdysvalloissa niin runsaasti, että sen olemassa olo on kutakuinkin turvattu tällä hetkellä.
©2017 Ilves - Lynx rufus | Ilves - suntuubi.com