Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

                                                                          Kuva: ualberta.com

Kanadan ilves (Lynx canadensis)

Kanadan ilveksen turkki on väriltään keltaisen ruskea, tai hopeanharmahtava, lisäksi siinä voi olla hieman punertavaa vivahdusta. Eripuolilla turkkia on tummia alueita, täpliä. Kanadan ilveksen paino on 6 - 15 kg. Sen ruumiilla on pituutta 80 - 100 cm ja lyhyellä hännällä 5 -12cm. Säkäkorkeus Kanadan ilveksellä jää yleensä alle 70 cm:n.

Pohjois-Amerikan ilvekset muistuttavat hyvin läheisesti Euraasian ilvestä. Tämä johtuukin siitä, että Kanadan ilvesten esi-isät ovat saapuneen nykyisille asuinsijoilleen Koillis-Aasiasta euraasian kautta, silloin kun Beringin salmen kohdalla oli kuivaa maata ja siirtyminen toiselle manterelle kävi helposti. Näin ollen asettuminen uudelle alueelle oli helppoa ja elämä jatkui suunnilleen samanlaisena kuin mitä se oli ollut jo vuosituhansia. Edelleen tänä päivänä Euroopan mantereen ja Amerikan mantereen ilvekset ovat hyvin samankaltaisia. Ulkomuoto ja käyttäytyminen ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta kyse on jo kuitenkin eri lajeista.
 
Elinalueekseen Kanadan ilves on kelpuuttanut koko Kanadan valtion alueen, sekä osia Yhdysvaltojen pohjoisimmista valtioista. Sopeutuma on muokannut Kanadan ilvestä tulemaan toimeen vuoristojen, mutta myös metsäisten alueiden ja tundrien mosaiikissa.

Serkkujen tavoin yö on Kanadan ilveksen metsästysaikaa, huomioitavaa kuitenkin on, että kaikki ilvekset voivat syystä tai toisesta liikkua myös päiväaikaan, niin myös Kanadan ilves tekee aika-ajoin. Ravinnokseen Ilves kelpuuttaa jäniksiä, lintuja, kaloja, pikku nisäkkäitä ja hirvieläinten vasoja. Kanadan luonnossa elää myös villilampaita ja vuohi, jotka ovat sopivan kokoista saalista Kanadan ilvekselle. Saalistus tekniikka sillä on samanlainen kun serkuillaan, eli kärsivällinen kyttäys ja pikahyökkäys saaliin niskaan ja nopea puraisu saaliin kurkusta varmistaa lämmintä ruokaa päivällispöytään.
 
Useat villit kissaeläimet ovat yksinäisten teiden kulkijoita, niin myös Kanadan ilves. Oikeastaan vain lisääntymisaikana ilvekset kerääntyvät lajitovereidensa seuraan. Elinpiirit ovat laajoja ja ilveksiä sen verran vähän, että kohtaamisia sattuu harvoin. Lisääntyminen alkaa parittelulla maaliskuussa ja pennut syntyvät noin 60 vuorokauden kuluttua luolaan, tai juurakon alle. Jos olosuhteet ovat Kanadan ilvekselle suotuisat, saattaa elonvuosia kertyä jopa kymmenen.
 
©2017 Ilves - Lynx canadensis | Ilves - suntuubi.com