Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
© WWF-Canon / WWF-Spain / Jesus Cobo
 
Espanjan ilves (Lynx pardinus)

Espanjan ilves on kooltaan pienempi kuin Euraasian ilves (Lynx lynx). Espanjan ilveksellä on pituutta 70 - 110 cm ja painoa jonkin verran yli kymmenen kiloa. Urosten keskipainon liikkuu noin 13 kg lähettyvillä, naaraan keskipainon jäädessä alle kymmenen kilon. Hännällä on pituutta noin 11-13 cm. Väriltään Espanjan ilves on serkkujensa tavoin rusehtavan pilkullinen. Ikää ilvekselle voi suotuisissa olosuhteissa tulla joskus hyvän matkaa yli kymmenen vuotta. Espanjan ilves voi synnyttää kerrallaan 1-3 pentua, joskus ravintotilanteen ollessa hyvä, ei neljän pennun pentue ole mahdottomuus. Espanjan ilves on muiden ilvesten tavoin yöaktiivinen ja jänikset sekä kanit ovat sen pääravintokohteita, joskus myös sorsalinnut sekä kuusipeuran ja saksanhirven vasat kelpaavat ilveksen päivällispöytään. Elinympäristönä Espanjan ilvekselle ovat vuoristo metsät ja tasankojen pensaikot.

Espanjan ilves on äärimmäisen uhanalainen ja harvinainen, se onkin tällä hetkellä yksi maailman uhanalaisimpia kissaeläimiä. Espanjan ilveksen tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta, sillä se kärsii elinpiiriensä pienenemisestä, sekä tärkeimmässä saaliseläimessä jäniksissä olevasta sairaudesta. Espanjan ilves onkin vaarassa kuolla sukupuuttoon, jos suojelutoimenpiteet eivät pikaisesti tehoa. Myös tarpeeton viha ja vaino vähentävät ilvesten mahdollisuutta selvitä sukupuutto uhasta.
 
Espanjan ilveksen pienet populaatiot elävät Algarve-vuorilla sekä Serra da Malcata - luonnonpuistossa, sen populaatiot ovat pieniä ja pirstaleisia. Tämä ”hajallaan” olo on lisääntymisen kannalta huono asia ja samalla populaatioiden pienuus on kaventanut ilveksen geneettistä monimuotoisuutta. Espanjan ilves oli kuolla sukupuuttoon noin vuosikymmen sitten. Nyt vuonna 2013, sen tilanne on parempi, mutta ei hyvä. Luonnonvaraisia Espanjan ilveksiä on tällä hetkellä luonnossa noin 300 yksilöä ja työtä sen elämän puolesta on edelleen jatkettava.
©2017 Ilves - Lynx pardinus | Ilves - suntuubi.com